Etsi
  • Tia Hyyryläinen

Mehiläisten talvehtiminen

Moni kyselee mehiläisten talvehtimisesta, joten kirjoitan pienen postauksen aiheesta.


Mehiläisiä ei tarvitse talvikuukausina hoitaa pl. vuosittaiset punkkien torjunna, mutta ei siitä sen enempää.

Mehiläiset talvehtivat samoissa pesissä joissa asuvat myös kesällä, mutta laatikoita on vain yksi tai kaksi per yhdyskunta. Syksyn aikana vanhat kenttämehiläiset kuolevat ja talvehtimaan jäävät vain syksyllä syntyneet n. 10 000-20 000 mehiläistä. Nämä mehiläiset muodostavat ns. talvipallon kun ulkoilman lämpötila laskee. Mehiläiset säätelevät pesän lämpötilaa muuttamalla talvipallon kokoa ja värisyttämällä siipilihaksiaan. Mitä kylmempi, sitä tiiviimpi pallo. Näin ne pysyvät lämpimänä ja hengissä kevääseen. Pallon sisällä lämpötila on aina 20-30 astetta ulkoilman lämpötilasta riippumatta.

Alkutalven aikana mehiläiset eivät juurikaan kuluta ravintoa. Helmikuun puolen välin paikkeilla, kun emo alkaa munia, ruuan kulutus kasvaa eli vaikka mehiläiset olisivatkin selvinneet talvesta, voi keväällä nälkäkuolema yllättää. Alkukeväästä tarhaajan tuleekin huolehtia siitä että pesässä on riittävästi ruokavaroja ja tarvittaessa lisättävä ruokaa.

Itse talvi ei ole mehiläisille ongelma, vaan kosteus ja sahaavat lämpötilat enemmänkin.


Keväällä kun ulkolämpötila kohoaa 4-8 asteeseen, suorittavat mehiläiset ns. puhdistuslennon jolloin ne tyhjentävät suolensa kuona-aineista. Puhdistuslennon voi odottaa tapahtuvan aurinkoisella ja tyynellä säällä alkuiltapäivästä. Meillä ensimmäiset rohkeat ovat nyt ainakin kahtena peräkkäisenä vuotena lentäneet ystävänpäivän tienoilla.


Toivotaan mehiläisten kannalta suotuisaa kevättä, eli lämpimiä ilmoja. Niistä myös tarhaaja nauttii.


Tässäpä tällaista faktaa tällä kertaa :)

kuvassa mehiläiset talvipallossa

14 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki